[...] stres może tuczyć, nawet bez zmian w diecie, na co wskazują badania. W jeszcze gorszej sytuacji są osoby, które próbują „zajadać” lub „zapijać” stres. Wtedy na wszystkie negatywne skutki podwyższonego kortyzolu, nakłada się oddziaływanie nadwyżki energetycznej, co powoduje akumulację tłuszczu, np. w tułowiu. W klinicznych warunkach np. przy [...]
Jeśli chcesz osiągnąć przyrost masy mięśniowej lub siły, to od tego, co robisz na sali treningowej, paradoksalnie może być ważniejsze to, co się dzieje później. Co jesz i kiedy? Ile i jak śpisz? Czy pijesz alkohol? Czy sięgasz po środki zmieniające długość i jakość snu? Po czwarte odpowiednio długi i jakościowy sen Alkohol i stymulanty wpływają [...]
[...] jeszcze warto wiedzieć o cukrzycy typu 2? Nieodpowiedni poziom cukru we krwi może wyrządzić mnóstwo szkód. Ludzie nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, jak daleko idące są negatywne skutki insulinooporności i cukrzycy. Okazuje się, że cukrzyca może uszkodzić prawie każdy narząd w Twoim ciele np.: Nerki — cukrzycowa choroba nerek dotyka 1/10 [...]
Papierosy to trucizna, nikt nie powinien mieć ku temu wątpliwości. Niezależnie od tego, czy trenujesz, czy nie, palenie papierosów wywiera negatywny wpływ na stan twojego zdrowia. Z drugiej strony w wielu kręgach palenie uchodzi za nałóg, który sprzyja utracie kilogramów. W pewnym sensie rzeczywiście tak jest. Badania pokazują, że palacze ważą [...]
Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
Woda jest nam potrzebna do napędzania każdej reakcji chemicznej zachodzącej w naszym organizmie. Można wytrwać 3 tygodnie bez jedzenia, ale tylko maksymalnie tydzień bez wody. Żyjąc w pędzie, łatwo jest zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu, które jest bardzo ważne dla każdego człowieka. Podsumowanie Omówione wyżej skutki dotyczą umiarkowanego [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]
[...] Działa poprzez wspieranie integralności błon komórkowych mózgu, utrzymywanie toksyn i patogenów na dystans. Normalizuje również poziomy kortyzolu, dzięki czemu zmniejsza negatywne skutki stresu. Tryptofan Podobnie, jak acetylo-L-karnityna, tryptofan jest niezbędnym aminokwasem, który jest prekursorem serotoniny. Przyjmowanie tryptofanu może [...]
[...] większość twierdzeń dotyczących korzyści wynikających z picia wody z cytryną opiera się na bardzo słabych dowodach. Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć szkliwo zębów, prowadząc do ich erozji. Powinno [...]
Ilość kontuzjowanych osób wzrasta w okresie Nowego Roku, jak i w czasie powrotu do szkół jesienią. Jest to naturalne zjawisko, które połączone jest ze wzrostem ilości trenujących osób. Ćwiczący nie do końca wiedzą, jak w pierwszych dniach zachowywać się na siłowni, nie mają pojęcia o przygotowaniu ciała do treningu. Wybór planów treningowych [...]
[...] DNA komórkowe. Niektóre z badań naukowych wykazują powiązanie, między spożyciem kwasów tłuszczowych omega 3 a chorobą Alzheimera. Co ciekawe, omega 3 zmniejszają również negatywne skutki udaru. 5. Trenuj mózg Nie raz na pewno spotkałeś się z powiedzeniem, że mózg jest jak mięsień - nietrenowany zanika. Jest w tym sporo prawdy. Dlatego też [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
[...] to ich wskaźnik otyłości niestety rośnie. Z czego to wynika? Niestety coraz więcej osób ulega diecie zachodniej, rezygnując z diety śródziemnomorskiej. Od razu widać tego negatywne skutki. Istnieją natomiast regiony, w których wciąż stosuje się dietę śródziemnomorską i gdzie mieszkańcy cieszą się długim życiem. Jednym z takich miejsc jest [...]
[...] wrażliwość na insulinę i stężenie triglicerydów we krwi zmniejszyły się. Kiedy naukowcy dokonali zmiany i myszy w grupie 200% mogły jeść tylko ograniczoną ilość pokarmu, te negatywne skutki zdrowotne zniknęły. Rzekome działanie BCAA zwiększające apetyt w dużej mierze zniknęło, gdy naukowcy dali myszom z grupy 200% dodatkowo tryptofan. Lek [...]
Przewód pokarmowy, a za jego pośrednictwem również i nerwowy oraz odpornościowy, jest głównym celem działania probiotyków, czyli mikroorganizmów, które zasiedlając organizm gospodarza mogą przynieść mu pewne korzyści zdrowotne. Jako że sportowcy często zmagają się z zaburzeniami gastrycznymi, wyjątkowo wysoką popularność w ostatnich latach zyskały [...]
Dlaczego ćwiczysz lub myślisz o rozpoczęciu treningów? Większość osób podejmuje się aktywności fizycznych, mając przed sobą jakiś cel. Zwykle jest to poprawa sprawności, siły, wyglądu sylwetki, ale najczęściej pada chyba na utratę kilogramów. Wiadomo jednak, że same ćwiczenia nie pomogą w zrzuceniu zbędnych kilogramów, jeśli nie zwrócimy także [...]
Jedzenie jest jednym z warunków naszego życia, dzięki niemu możemy przetrwać. Dostarcza nam potrzebnych do życia składników odżywczych, aby zoptymalizować funkcjonowanie naszego organizmu. Oprócz tego jest doskonałą bazą do osiągania naszych celów sylwetkowych. Kiedy chcemy coś zmienić, np. schudnąć czy poprawić parametry zdrowotne, wówczas [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] relatywnie niedawno przez badaczy z Uniwersytetu Bostońskiego (Grosicki, 2018). Jak informują nas jego autorzy, zakłócenia w optymalnym składzie mikroflory jelitowej niosą negatywne skutki dla stanu naszego umięśnienia. Wtedy bowiem bakterie niekorzystne biorą górę nad pożytecznymi drobnoustrojami, produkując szkodliwe związki aktywne [...]